pitris & events

17.10. Sýrové fondue


Ve Švýcarsku se fondu připravuje nejčastěji ze sýrů Vacherin a Greyerzer, ve Francii se používají tři druhy sýra – ementál, comté a beaufort. My jsme tavili Comté.

Pokrm je připravován ve speciálním hrnci z kameniny (tzv. caquelon), ve kterém se nachází v bílém víně rozpuštěný sýr, ochucený pepřem, někdy česnekem a muškátem, malým množstvím třešňového likéru, vše dle potřeby zahuštěno (kukuřičným) škrobem.

Během stolování se "fondovač" nachází uprostřed stolu nad malým lihovým vařičem. Do roztaveného sýra se vnořují na dlouhých speciálních vidličkách kousky bagety.

Aguš připravila vše potřebné. Vaření probíhalo v naší rezidenci

fondu


Nejprve jsme sýr a víno rozehřáli na vařiči

fondu


Sýr se pak udržuje kapalný na slole nad plynovým vařičm

fondu


Aguš, Ulvi, Vojta, Zuzka, Zdenka, já a hlavně sýrové fondue

fondu


--> NAHORU <--

© 2008, Petr David