pitris & sýry

Tvrdé sýry


TEORIE:
Tvrdé sýry nemají měkké jádro, jak už napovídá označení. Sýry dozrávají ve sklepích většinou od 3 do 24 měsící podle druhu. Kvalitní tvrdý sýr by neměl být uvintř vysušený ani po dlouhém zrání.

Název Obrázek hvezda
Entre Mont - Comté
Tvrdý, dlouho zrající sýr z pohoří Jura s trochu nasládlou chutí. Označení AOC získal již v roce 1958. Je velice vhodný pro přípravu kvalitního Fondue.
syr42 hvezda
hvezda
hvezda
Mimolette - Boule d'Or

TEORIE:
Extra Vieille - 18 měsíců čekal tento sýr ve sklepě na severu Francie (Lille) ve formě sýrové koule, než jsme ho mohli ochutnat! Díky, žes počkal!

syr92 hvezda
hvezda
hvezda
hvezda
hvezda
Mimolette - Vieille
Rozdíl oproti Mimolette Extra Vielle je o 6 měsíců kratší doba zrání, sýr je proto měkčí ale méně výrazné chuti.
syr103 hvezda
hvezda
hvezda
hvezda
hvezda
Tomme de Chevre
Tvrdý sýr z kozího mléka
syr111 hvezda
hvezda
hvezda
hvezda
Cantal Entre Deux EQC
Polotvrdý sýr, který těží z AOC od roku 1956. Cantal Entre Deux zraje od 2 do 6 měsíců. Vyrábí se však i Cantal Vieux, který zraje déle.
syr112 hvezda
hvezda
hvezda
--> NAHORU <--

© 2008, Petr David