pitris & sýry

Nejlepších 10 druhů sýra


Zde uvádím 10 druhů sýrů, které jsme s Vojtou označili jako nejlepší ze všech 117 ochutnaných sýrů.

Název Obrázek Nr.
Epoisses

TEORIE:
Sýr vyráběný od 16. století v Burgundské vesnici Epoisses a v Chancelay. Neuvěřitelně krémový. Chuť dokonalá, téměř máslová. Při jeho výrobě se používá to co zbyde z vylisovaných hroznů (marc), což mu dává zcela jedinečnou chuť.

085 1
Mimolette - Boule d'Or

TEORIE:
Extra Vieille - 18 měsíců čekal tento sýr ve sklepě na severu Francie (Lille) ve formě sýrové koule, než jsme ho mohli ochutnat! Sýr má typicky oranžovou barvu. Vyrábí se taktéž v Nizozemí.

syr92 2
Mont d'Or

TEORIE:
Sýr Mont d'Or vlastní označení AOC a může se tedy vyrábět pouze v Haut-Doubs v pohoří Jura. Vynikající superkrémový sýr z čerstvého mléka.

syr50 3
Morbier

TEORIE:
Tento sýr se vyrábí už od roku 1875 ve vesnici Morbier ve Franche-Comté. Zajívavostí je tenká vrstva popele, která se nachází uprostřed sýru. Sýr má OPRAVDU SILNÉ aroma, chuť naopak jemnou. Doporučeno pouze pro sýrové gurmány.

080 4
Chaource

TEORIE:
Burgundský sýr, který své jméno získal podle stejnojmenné vesnice. Označení AOC mu bylo uděleno v roce 1970 a AOP v roce 1996. Jádro zralého sýru je stále tvarohové, ale je obaleno téměř kapalnou vrstvou. Hranice je velmi ostrá.

syr67 5
Rocquefort
TEORIE:
Pravý Rocquefort se vyrábí z ovčího mléka ve Francouzském Středohoří. AOC od roku 1979. Rocquefort od Société je vynikající velice aromatický a ne příliš slaný.

syr34 6
Saint Marcellin

TEORIE:
Velice aromatický sýr, na povrchhu mazlavý, vyráběný z mléka z podalpských departamentů. Byl to nejoblíbenější sýr Ludvíka XI (1461-1483).

syr28 7
Brique (více značek)
TEORIE:
Brique pochází z Le Puy en Velay nedaleko Lyonu. Je velice velice velice jemný a tekutý uvnitř. Tradičně obdélníkového tvaru.

syr30 8
Soignon - Sainte Maure(Sélection)

Vynikající výběrový kozí sýr s tvarohovým jádrem. Když kozu, tak tuhle!
syr52 9
Ovčí krémové sýry

Všechny sýry z ovčího mléka, které jsme ochutnali byli opravdu vynikající - Viz sekce ovčí sýry.
syr87 10
--> NAHORU <--

© 2008, Petr David