pitris & sýry

Superkrémové sýry


TEORIE:
Tvrdé sýry nemají měkké jádro, jak už napovídá označení. Sýry dozrávají ve sklepích většinou od 3 do 24 měsící podle druhu. Kvalitní tvrdý sýr by neměl být uvintř vysušený ani po dlouhém zrání.

Název Obrázek hvezda
Mont d'or - vacherin du Haut-Doubs - au lait cru

TEORIE:
Delikatesa, delikatesa, delikatesa, kterou vyrýbí z čerstvého mléka rodina Badozových od roku 1830. Sýr Mont d'or vlastní označení AOC a může se tedy vyrábět pouze v Haut-Doubs v pohoří Jura.

syr50 hvezda
hvezda
hvezda
hvezda
hvezda
Epoisses de Bourgogne -Nos regions ont du talent

TEORIE:
Sýr vyráběný od 16. století v Burgundské vesnici Epoisses a v Chancelay. Neuvěřitelně krémový. Chuť dokonalá, téměř máslová. Při jeho výrobě se používají pevné zbytky z vylisovaných hroznů (marc), což mu dává zcela jedinečnou chuť.

085 hvezda
hvezda
hvezda
hvezda
hvezda
Epoisses de Bourgogne - Fromagerie Germain

TEORIE:
Další Epoisses z Chalancey z Fromagerie Germain. Opět naprosto dokonalá chuť. Tento sýr získal zlatou medaili mezi sýry na veletrhu v Paříži, 2008.

096 hvezda
hvezda
hvezda
hvezda
hvezda
Chaource - Lincet

TEORIE:
Burgundský sýr, který své jméno získal podle stejnojmenné vesnice. Označení AOC mu bylo uděleno v roce 1970 a AOP v roce 1996. Jádro zralého sýru je stále tvarohové, ale je obaleno téměř kapalnou vrstvou. Hranice je velmi ostrá.

syr67 hvezda
hvezda
hvezda
hvezda
hvezda
Mont d'Or
ukrojený z veeelkého koláče. Casino - volný výběr.
syr81 hvezda
hvezda
hvezda
hvezda
hvezda
Le Sapin du Haut-Doubs
Až po týdnu se z něj vyklubala opravdová pětka!
syr101 hvezda
hvezda
hvezda
hvezda
hvezda
Epoisses
Další vynikající Epoisses od konkurence. Opět nezklamal.
syr106 hvezda
hvezda
hvezda
hvezda
hvezda
Le Bunceen
Burgundský sýr velice podobný Chaource.
syr110 hvezda
hvezda
hvezda
hvezda
hvezda
--> NAHORU <--

© 2008, Petr David