pitris & sýry

Sýry, které jsem během svého pobytu ochutnal - celkem 117 sýrů


Do tohoto počtu není započítáno 120-150 druhů sýrů, které jsem ochutnal na festivalu sýrů a vína v Beaune. Ty, které se započítávají jsou koupené, domů odnesené a ochutnané (nejčastěji při "degustacích" se spolužákem Vojtou).

Jak si správně vychutnat zrající sýr:

Většina sýru, které ve Francii ochutnávám patří do kategorie sýrů zrajících. Jejich struktura, skupenství a hlavně chuť se v době od vyrobení po datum spotřeby tedy mění, protože sýr ještě zraje. Ve svém vývoji každý zrající sýr prodělá tři fáze:

  • V první fázi je sýr pevný a jádro tvarohové. Aroma není příliš výrazné.

  • Ve druhé fázi (měsíc před datem trvanlivosti) je sýr měkčí, jádro ztrácí svou tvarohovou strukturu a sýr začíná výrazněji vonět.

  • Ve třetí fázi (začíná 20-15 dní před datem trvanlivosti) j jádro měkké až tekuté. Aroma se již naplno projevuje. Chuť je nejvýraznější, u některých sýrů až pikantní.


Abyste si zrající sýr opravdu vychutnali, vyndejte jej z lednice 20 - 30 minut před konzumací!

Co znamená AOC?

Appellation d'Origine Contrôlée - Chráněné označení původu.
AOC bylo nejprve používáno pro označení vína, ale později také sýrů.

Označení AOC zaručuje spotřebiteli:
  • že byl sýr vyroben v geograficky vymezeném území (odkud pochází),


  • že byl sýr vyroben tradičním a stále stejným postupem,


  • kvalita sýru je nezávyslími degustátory kontrolována nejméně 6 krát ročně


Francouzské sýry si nejlépe vychutnáte s francouzským vínem a čerstvou francouzskou bagetou

syrkolaz

--> NAHORU <--

© 2008, Petr David