pitris & dijon

Speciality, pozoruhodnosti, netradičnosti a zvláštnosti, které jsem ve Francii prozatím ochutnal


Dijonská hořčice

Když se řekne Dijon, tak se většině lidem vybaví hořčice. Mezi nejznámnější značky patří Maille, Reine de Dijon a Amora. Hořčice zde mají spoustu příchutí, mezi kterými nemůže chybět například malinová :)

horcice

Le Kir

Koktejl le Kir se míchá z 1/3 "CREME DE CASSIS de Dijon" - likér z černého rybízu a 2/3 bílého vína BOURGOGNE ALIGOTÉ.
Své jméno získal po starostovi Dijonu Félixi Kirovi (1876 - 1968)
My jsme Kir ochutnali při oficiálním přivítání zahraničních studentů na Dijonské radnici.

kir1

Francouzská vína

Francie = víno a sýry. Sýry mají na mé stránce speciální oddíl, proč ne víno? Protože ochutnáváme tak moc druhů, že bych to nestíhal zaznamenávat :) Každopádně francouzské víno je vynikající a oproti ČR výrazně levnější.


Obrázek: Vína ze všech koutů Francie

Dom Balaquere - Côtes du Ventoux
Châteauneuf du Pape - není třeba představovat
Cattin Freres - Chasselas - Alsasské bílé víno
Caves de Corbeliers - Pinot Noir - nejčastější Burgundská odrůda
Château de la Grande Tour - Bordeaux
Réserve Vieilles Vignes - Côtes du Rhône

vino

Le Panaché

Limonáda s příchutí piva. Obsahuje 1 % alkoholu. Velice osvěžující.

panache

La creme de Marron

Tak jako češi vyrábí povidla ze švestek, tak francouzi vyrábí "povidla" z kaštanů.

marron

Les moules - škeble - mytiloida (lat)

Francouzům se někdy přezdívá "žabožrouti", protože se na jejich jídelníčku objevují i pro nás zvláštní živočichové. Kromě žab to jsou napřiklad šneci(les escargots), škeble/mušle(les moules) či ústřice(les huitres).
Na obrázku jsou škeble, které byly na výběr jako oběd v menze. Byly opravdu vynikající.
Také jsme zkoušeli Šneky - Les escargots - viz sekce události

skeble

Le Cidre

Je francouzský šumivý alkoholický nápoj vzniklý fermentací jablečného moštu. Obsahuje od 2 do 8 % alkoholu.

cidre

Pizza quattro formaggi teda lépe quatre fromages

V jedné pizzerii jsem si objednal pizzu se čtyřmi druhy sýrů. Itálii tam zachraňovala Mozzarella, zbylé tři tvořili Comté, Rocquefort a na kolečka nakrájený KOZÍ sýr! Tomu se říká národní přizpůsbení.

pizza

Epaule-Jambon Persillé

Burgundská specialita na způsob tlačenky ze šunky naložené v petrželce.

persil

La Baguette

Bagety samozřejmě známe i z Česka, ale ve Francii je bageta stejně základní pečivo, jako u nás chleba nebo rohlíky. Po městě je spousta pekařství, kde za cenu okolo 1-2€(podle druhu) koupíte čerstvou křupavou bagetu. Cena v supermarketu je 0,4-1€.
Historie:
Bagety "vynalezli armádní pekaři za vlády Napoleona. Do té doby byl chleba kulatý, kompaktní aby déle vydržel čerstvý. Napoleonovi pekaři přišli s nápadem udělat chleba podlouhlý, aby jej vojáci mohli nosit podél nohy v kapse a aby nezabíral v batohu místo pro těžší věci.

bagety

Le Perrier

Luxusní značka minerální vody. Je sycena tak, že aktivně bublá ještě nějakou dobu po napití.

perrier

Lait CRU - čerstvé mléko

Některé dny v týdnu je v centru Dijonu tržiště, na kterém se prodávají krom jiného produkty z nedalekých farem. Francie má díky štědrým dotacím z EU opravdu kvalitní zemědělství. Dá se zde koupit například čerstvé nepasterizované mléko přímo od kravičky a to za stejnou cenu jako mlého v krabici.

mliko

Yaurt

Kromě jogurtů jaké známe z ČR májí francouzi ještě yaourty. Jsou opravdu tak husté, že se dají krájet. Vyrábějí se ve všech možných příchutích. Nejtradičnější jsou však yaourt přírodní a yaourt sladký.

yaourty

Burgundský med

Burgundsko je tradiční francouzskou medařskou oblastí. Ve světě je slavné spíše pro své kvalitní víno, ale i med umí místní zemědělci vykutit do světových parametrů.

mliko

--> NAHORU <--

© 2008, Petr David